8 tévhit a gyűrűs kalendáriummal kapcsolatban

a7309571.jpg

fotó: Bohács Péter

Mind az interjúkon, mind a konzultációkon, rendezvényeken csillogó szemekkel találkozom, amikor előveszem a filofaxomat, ennek ellenére abban is biztos vagyok, hogy nem mindenkihez áll közel az ilyen típusú tervező. Éppen ezért összeszedtem azokat az aggályokat, amik felmerülhetnek benned, vagy amelyek bennem is felmerültek korábban, mielőtt elkezdtem használni a sajátomat. Nem a képen látható szürkét, ezt ugyanis megelőzte egy-két példány, éppen azért, mert a lentiekről kezdetekben fogalmam sem volt.

Ha vállalkozónő vagy, és szeretnéd egy helyen tudni az összes teendődet, célodat, projektedet, akkor a gyűrűs kalendáriumot imádni fogod.

Tévhitek, amik eddig megakadályozhattak abban, hogy egy olyan terveződ legyen, amilyen senki másnak.

1. Nem fogom használni, tele van olyasmivel, amire nincs is igazán szükségem.

Éppen azt szeretem ebben a tervező típusban, hogy teljesen személyre szabható. Ha veszel egy gyűrűs kalendáriumot valamelyik papírboltban, akkor biztosan találsz majd benne olyan oldalakat, amelyekre semmi szükséged. Ezeket azonban nyugodtan szedd ki belőle (nekem ilyen pl. a telefonos kontaktokat tartalmazó szekció). Mivel az az egyik legnagyobb előnye, hogy a gyűrűket egy mozdulattal szétnyithatod és bármilyen dokumentumot, lapot lefűzhetsz, így nyilvánvalóan csak azt érdemes benne tartanod, amire valóban szükséged van. Ami nem praktikus, az ne vegye el a helyet azoktól az oldalaktól, amik tényleg segítenek abban, hogy nap mint nap összeszedett legyél.

2. Év közben már nincs értelme megvenni.

Szerencsére bármikor beruházhatsz egy ilyen kapcsos tervezőbe, és a borítóját akár évekig is használhatod, ellentétben egy kötött határidőnaplóval.

3. Vállalkozóként nem praktikus a mérete.

Igaz. Éppen ezért ne válaszd a personal és a pocket méretet, én az A5-ös méretet javaslom. Ez az a papírméret, amire kényelmesen tudok írni. Tény, hogy ez már nem fér bele egy parányi női táskába, cserébe viszont nem azt fogod végig mondogatni magadban, hogy miért is nem vettem egy mérettel nagyobbat.

4. Posztitekre firkálok napközben, nem tudok egyből szépen írni a szép tervezőmbe.

Nem is kell.:) Az, hogy a nap folyamán fecnikre jegyzetelsz, az nem zárja ki, hogy időnként a releváns ötleteket, infókat átvezesd a filofaxodba. Ki is alakíthatsz ezeknek egy külön zsebet (egy sima borítékot is lefűzhetsz), amiben gyűjtöd őket, így mindig egy helyen találod majd ezeket.

5. Volt már gyűrűs kalendáriumom korábban, de nem működött, nem használtam igazán, olyan rideg volt.

Szabd a saját vállalkozásodra, projektjeidre, életmódodra! Akár vedd elő ezt a régi terveződet és adj neki egy esélyt, hozd ki belőle a legtöbbet, teszteld, hogy mi válik be, milyen sorrendben szeretnéd használni a lapokat, vesd be a kedvenc színedet, és adj neki egy kis extra megjelenést. Nincs az a ronda, leharcolt mappa, tervező, füzet, amiből ne hozhatnál ki valami fantasztikusat. Akár a márkád színeit is megjelenítheted benne.

img_1531.JPG

6. Az alkalmazásokat preferálom.

Ezzel szerintem semmi gond. Miért ne kombinálhatnád a kettőt? Mellesleg, ha egy kicsit fejleszteni szeretnéd a kreativitásod, szeretnél minden nap egy kis időt nyugalomban eltölteni, amikor igazán azokra a dolgokra fókuszálsz, amelyek fontosak számodra, azt javaslom tegyél egy próbát! Ugyanis, ha szereted papírra vetni a céljaidat, komplexen látni az összes, számodra fontos részterületet az életedben, akkor ez egy olyan megoldás, ami még ahhoz is hozzájárul, hogy kevesebbet nézd a telefonod képernyőjét.

7. Nem elég korszerűek a filofaxok, inkább az idősebb korosztály használja.

Erre egy szimpla nem a válaszom. :)

8. A bullet journal jobban tetszik, ezért inkább egy ilyen típusú naplót veszek.

Kitűnő ötlet ez is. Viszont, önmagában a megjelenés ne tántorítson el, ugyanis ponthálós lapokat ehhez is tudsz vásárolni, így egy tervezőben kombinálhatod a két technikát.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://innovatin.blog.hu/api/trackback/id/tr1215419238
süti beállítások módosítása