3 tipikus lebeszélő mondat, hogy ne kelljen megvalósítanod az álmodat!

Gyakran gondolkozom azon, hogy vajon az elvileg biztos(abb) alkalmazotti lét, vagy a vállalkozói éra, az önmegvalósítás kiszámíthatatlan, mégis izgalmas útja az, ami közelebb áll hozzám. Ki ne szeretne valami olyasmivel foglalkozni, ami a saját ötlete?

Mondjuk fejben már a sokadik vállalkozásomat viszem sikerre.:)

szabaduszo.jpg

Neked is vannak tuti biztos lebeszélő mondataid? Ezek közül valamelyik?

  1. Már "x" évem van  a szakmámban, máshoz nem is értek igazán. 
  2. Mit fognak gondolni rólam, hogy csak úgy hagyom veszni az eddig elért tapasztalataimat?
  3. Amit igazán szeretnék, azt már úgyis annyian csinálják, telített a piac.

Válaszaim (tőlem, aki gondolatban ugye már több sikeres vállalkozást tudhat maga mögött).

1. Csak szólok, hogy az eddig megszerzett tudás, tapasztalat nem a kukába megy, biztosra veszem, hogy van olyan része, amit tudsz hasznosítani. Másrészt nem mondta senki, hogy nem szerezhetsz újabb ismereteket. Nem feltétlenül kell még három diploma, de azért önszorgalomból tanulni, fejlődni, mástól segítséget kérni, esetleg önkénteskedni nem tilos. Ez már csak arra is nagyon szuper, hogy menet közben megfigyelhesd, hogy még mindig érdekel-e az adott dolog, szívod magadba az összes plusz infót, állandóan ezen kattogsz, vagy már nem is érted miért kezdtél bele, ismét egy nyűg, egy magaddal szemben támasztott elvárás. Mindkét esetben nyersz. Vagy beigazolódik, hogy ez a te utad, vagy pedig rájössz, hogy ez nem érdekel hosszabb távon, így nem kötelezed el magad valami mellett, ami nem is te vagy igazán. Hiszen, ha már váltás, akkor legyen valamilyen pozitív hozadéka, különben mi értelme?

2. Ideje nem azzal foglalkozni, hogy mit gondolnak rólad! Ha azok, akiknek igazán adsz a véleményére azt látják, hogy élvezettel, kitartóan csinálod azt, amit mindig is akartál, biztosra veheted, hogy elismerik majd a munkádat. Akik meg csak lebeszélni akarnak, vajon igazán ismernek? Nem biztos, hogy az elején a közvetlen környezetedtől kapod meg a megerősítést. Törekedj arra, hogy olyan kapcsolatokat (is) építs, akik véleménye mérvadó, az adott területen már elértek valamit, és esetleg még segítséget is tudsz tőlük kérni!

3. Na, ez nagy kedvencem. Ez a halogatós mondatok netovábbja, és igen, ez sok mindenre igaz is. Akarsz egy pékséget nyitni? Nyilván nem te leszel az első, de vajon létezik már olyan pékség, amilyet te szeretnél? Mert, ha azt találtad ki, hogy a te üzletedben lesz külön a gyerekeknek egy sarok, ahol felügyelet mellett ők maguk készíthetik el a saját péksütijüket, miközben a szülő kényelmesen megihatja a kávéját, és egyben ez az egész egy coworking iroda, akkor azért tényleg nem kell elvetni az ötletet, mert ilyen pékség tutira nem sok lehet. Vagy lehet, hogy nincs is. Én szinte biztosan ellátogatnék egy ilyen helyre.

De vajon van optimális pont, élethelyzet, szituáció, amikor érdemes váltani? Hogy megkapjam ezekre a választ, egy olyan szakértőhöz fordulok, aki sok éves tapasztalattal rendelkezik ezen a területen. Timár Krisztinával (HR vezető és karrier tanácsadó) beszélgetek a témáról. A következő bejegyzésből megtudhatod, milyen tanácsokkal tud szolgálni, valamint remélem azt is elmeséli, hogy mik a saját tapasztalatai vállalkozóként.

Egy kávé, és az első sztori.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://innovatin.blog.hu/api/trackback/id/tr1514389098
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása