5 hasznos tipp, amit érdemes szem előtt tartanod, ha vállalkoznál

Ha megfogadtad, hogy ebben az évben hatékonyabb leszel a munkában, akkor ez most hasznos lehet neked. Összeszedtem azokat a tippeket, tanácsokat, amiket ebben a témában olvastam, tapasztaltam.

untitled_design_5_1.png

 1. Pontról pontra

Ez egyrészt azt jelenti, hogy mindent tervezz meg részletesen, papíron vagy online, ahogy neked jobb, másrészt azt is, hogy a napi, heti rutin mellett időnként érdemes megállni és átgondolni, hogy valóban a hosszú távú céljaid felé haladsz-e.

Én gyakran felülírom a papírra vetett tervezést, és spontán eltérek tőle. Ez nem feltétlenül baj, mert ha látom, hogy mi a fő irányvonal, akkor belefér a rugalmasság. Meg aztán van, amikor egy téma már annyira szembejön, hogy "muszáj" foglalkozni vele. :)

Ha inkább digitálisan vezetnéd a teendőidet, de nem ismered ki magad az applikációk között, itt egy jó kis bejegyzés az urban-eve blogról, amely 7 különböző telefonos alkalmazást mutat be.

2. Folyamatosság, kitartás

A kezdeti lelkesedés után sem szabad leállni, ettől leszel profi. Ebben segíthet a már említett tervezés. Ne feltétlenül a tökéletességre törekedj, tűzz ki reális, elérhető célokat. Ne legyen egy napra 20 kihagyhatatlan teendőd, és persze fontossági sorrendben haladj! Próbálj a végleges célra koncentrálni, a köztes félelmeket pedig amennyire csak lehet, engedd el!

Ha még nincs meg a vállalkozásod, viszont van egy olyan ötleted, amivel idővel pénzt szeretnél keresni, fontos, hogy ne "csak" hobbiként tekints erre a dologra. Kezeld úgy már most, mint egy igazi munkát! Írd be a naptáradba, bullet journalodba, terveződbe, vagy az appodba, amit éppen használsz, hogy melyik nap hány percet/órát fogsz az adott projekttel foglalkozni. Ezzel egyrészt rendszeresen tudsz időt szánni a dologra, másrészt valóban kiderül, hogy tényleg ezt szeretnéd-e csinálni hosszú távon. Inkább fordíts a számodra fontos cél elérésére heti 1,5 órát, mint egyet sem, arra hivatkozva, hogy nincs rá minden héten fél napod. Azok a másfél órák is összeadódnak, egy évben így is 78 órát jelent majd, ami közel 10 teljes munkanap. Mindenképp több mint a nulla. :)

3. Kérj segítséget, delegálj!

Állítólag az igazán sikeres emberek tudnak segítséget kérni. Egy mentor (coach) sokat lendíthet a vállalkozásodon, kaphatsz objektív véleményt a munkádról. De egy olyan közösség, ahol fejlődni tudsz, ahol inspirációt meríthetsz, szintén egy olyan lehetőség, amit kár kihagynod. Ezen túlmenően pedig mindig van egy pont, ahol érdemes átgondolni, hogy valóban te csinálj-e mindent részfeladatot, vagy van olyan munkafázis, amit nyugodt szívvel kiszervezhetsz. Ami nem elválaszthatatlanul kötődik a személyedhez, énmárkádhoz, azt átengedheted valaki másnak, neked pedig csak ellenőrizned kell.

Én minden egyes workshop, kurzus, rendezvény után óriási lendületet kapok, amit úgy érzem tudok is hasznosítani. Ezekre ebben az évben is nagy hangsúlyt fektetek majd.

4. Építs kapcsolatokat!

Az idei év egyik nagy tanulsága nekem is ez volt. Találj egy közösséget, ami segít abban, hogy vállalkozóként ne szigetelődj el teljesen, legyenek olyan ismerőseid, akik hasonló problémákkal küzdenek, jobban megértik min mész keresztül, de azt is jelenti, hogy fordíts kellő időt arra, hogy az ügyfeleiddel, partnereiddel személyesen is tudj találkozni. Ha nem szeretsz, tudsz személyes találkozókon részt venni, akkor remek megoldás lehet egy speciális facebook zárt csoport is.

5. Fordíts tudatosan időt a feltöltődésre, meríts inspirációt!

Minél több inspirációt kapsz, minél több az energiád, annál többet tudsz átadni belőle. Azaz tudatosan kell időt szánni az önfejlesztésre, illetve minden olyan dologra, ami feltölt.

Szóval a jó hír az, hogy lehetsz sikeres és összeszedett egyszerre.:) Az eddig készített interjúim során azt tapasztaltam, hogy a vállalkozások hatékony működéséhez nélkülözhetetlen volt a tudatosság, a rendszerezettség és a kitartás. Úgyhogy, ha eddig nem tetted, rendszerezz, ne veszítsd el a fókuszt, és mindenképp iktass be tudatos önfejlesztést és pihenést is!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://innovatin.blog.hu/api/trackback/id/tr1414523624

Elindítom a vállalkozásomat zárt csoport

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása