PODCAST: a műfaj, amit egy "szempillantás" alatt megszeretsz

Ha te is az a típus vagy, aki egyszerre több dolgot csinál párhuzamosan, akkor a podcast műfaj nagy eséllyel neked való. Én már egy ideje nem igazán hallgatok rádiót, még autóvezetés közben is csak ritkán. A podcast viszont nagyon tetszik. Számos előnye közül nekem leginkább azért jön be, mert nem kell aktuálisan épp aznap épp akkor „jelen lennem”, hanem utólag is bármikor meghallgathatom az adásokat, visszatekerhetek részeket.

1ca20b6f-68e0-413b-a432-03c7999e9e58.JPG

Utazás, sportolás, munka, házimunka közben is hallgathatom, ha pedig valami közbejön, csak megállítom és folytatom, amikor ismét lesz rá időm.

A szempillantás (első számú női) podcast-et két barátnő: Viki és Tündi vezeti, készíti. A lazaságuk tetszett meg elsőként. Az is nagyon szimpatikus, hogy vannak meghívott vendégek, de olyan is előfordul, hogy a férjeik is részt vesznek az adásban. Vannak könnyedebb beszélgetések, de kifejezetten nehezebb kérdések, témafelvetések is szerepet kapnak. Az első epizód 2017-ben született meg. Azt, hogy mégis mikor, milyen körülmények között vetődött fel a saját podcast csatorna ötlete, most olvashatjátok. A lányok külön-külön válaszoltak a kérdéseimre, és még így is érezni lehet közöttük az összhangot. :) 

Mi adta az ötletet, hogy saját podcast csatornát indítsatok?

Viki:

"Mindkettőnk életéből hiányzott valami, amit szívből csinálhatunk, az meg külön szuper, hogy nem csak mi, hanem mások is élvezhetik ennek a gyümölcsét. Én akkoriban otthon voltam egy másfél éves gyerekkel és már vártam a második babámat. Hiányzott valami, ami nem a gyerekekről szól. A podcast műfajt főként az erősebbik nem uralja, így a női témák háttérbe szorulását ismerte fel Tündi, ezt a piaci rést és a saját életünkben levő hiányt pótolta a szempillantás csatorna."

Tündi: 

"2016 karácsonyán a férjemmel vidékre utaztunk a rokonokhoz egy kölcsön autóval, mivel a miénk elromlott. Ez a bosszúság kicsit elvette a karácsonyi hangulatomat, így engedtem is a férjemnek, hogy -lemondva a „jingle bells”-ről-, megmutassa nekem az egyik kedvenc podcastjét, a Színfolt Café akkor legújabb adását. Így kezdődött a kapcsolatom a podcastekkel, ezért ezer hála a férjemnek, aki azóta is nagyon sokat támogat bennünket, sőt több adásunkban szerepel is. Szóval akkor még azt sem tudtam, mi az a podcast. Ehhez képest, mire Hajdú-Bihar megyébe értünk, már a saját podcast csatornámról ábrándoztam. Nagyon vágytam valami újra, ami én vagyok. Azonnal Viki jutott az eszembe, nála alkalmasabb partnert ehhez elképzelni sem tudnék. Azt éreztem a gondolataink építőek, érdekesek lehetnek mások számára is. Viki azonnal igent mondott, és azonnal munkának is láttunk. Ahogy elkezdtük a felvételeket, imádtuk az egészet, noha fogalmunk nem volt még akkor egy csomó mindenről. Végül 2017 februárjában megérkezett az első Szempillantás epizód."img_1156.jpg

Tündi és Viki, "Szempillantás podcast"

Milyen körülmények között dolgoztok ilyenkor? Van valami rituálétok?

Viki:

"Mindig volt egy fő bázisunk, egy irodaház, ahol Tündi és a férje dolgozik, de korábban igyekeztünk mindig a meghívott vendég igényei szerinti helyez keresni, ami általában egy kávézó volt. Ma már felismertük, hogy hangtechnika miatt nem igazan jó választás egy hely, ahol a háttérben mindig történik valami, úgyhogy az irodára szorítkozunk. A felvételhez pedig nem kell más, mint egy mikrofon és egy laptop vagy egy telefon. A rituálé pedig a kávézás közben, hiszen mindketten élünk ezzel a függőséggel. :)"

Tündi:

"Igen, ma már főleg zárt irodában, vagy szobában vesszük fel az adásokat. Nekünk nincs speckó technikai hátterünk, nem használunk a laptopon és a mikrofonon kívül mást. Rituálé annál inkább, ahogy Viki is mondta, a kávé sosem maradhat el, egyszerűen imádjuk."untitled_design_11.png

Mi adja a témákat? Mennyire terveztek, dolgoztok előre?

Viki:

"A témákat főként az élethelyzeteink adják. Mit látunk magunk körül problémának, esetleg tabunak, vagy mi érdekel minket éppen. Egy adásra való felkészülési idő a témától függ, van, hogy több órás munka, egyeztetés előzi meg a felvételt, de van, hogy negyed óra is elég."

Tündi:

"Témáinkat teljes mértékben az élet sodorja elénk. Ez a Szempillantás nagyszerűsége szerintem, hogy 100%-ban a kettőnk gondolatait tükrözi, az érdeklődésünket, hogy mi foglalkoztat bennünket. Van, hogy ontjuk magunkból a témaötleteket, de van, hogy kicsit elakadunk benne. Felvételek tekintetében, igyekszünk előre dolgozni, mivel mindketten nagyon elfoglaltak vagyunk, munka, gyerek, család, barátok, nem szeretjük, ha hétről hétre izgulnunk kell, lesz-e adás következő keddre."

Ti milyen más podcast csatornát hallgattok? Mi a kedvencetek?

Viki:

"Én főként nyelvtanulás céljából hallgatok podcasteket, mint pl: 6minutes english vagy Ted talks."

Tündi:

"Őszinte leszek, nálam a podcastelés mostanában kimerül a saját podcast készítésében, vágásában, feltöltésében. :)"

Kik hallgatnak titeket elsősorban?

Viki:

"A felmérésekből még nem igen kaptunk reális eredményt, de valószínűsítjük, hogy több a női hallgatónk, a témákból kifolyólag, de az erősebbik nem tagjai is elcsábulnak egy-egy női csevejre, hiszen sokat tanulhatnak belőle a női agy működéséről."

Tündi:

"A magyar podcast közösség nagy arányban férfiak által uralt terep, így én azt gyanítom, hogy minket is inkább férfiak hallgatnak többen, habár a témáink sokszor tűnhetnek nőieseknek is. A Szempillantás podcast témái szerintem mindkét nemet egyaránt foglalkoztatják. Nőként azért, mert osztozni tudnak a véleményünkben könnyen, férfiként pedig azért, mert végre megtudhatják, mit is gondolnak a nők valójában. :)"

untitled_design_12.png

Milyen tanáccsal tudtok szolgálni azoknak, akik most szeretnének saját csatornát indítani?

Viki:

"Érdemes lehet utánanézni, hogy milyen platformok vannak, (anchor, fireside.. stb) ahova fel lehet tölteni az adásokat,illetve kitalálni, hogy milyen eszközzel és hol fogják rögzíteni. A podcast közösség nagyon nyitott, ezért szerintem bárkit meg lehet kérni, hogy lásson el a megfelelő információkkal egy kezdő podcastert. A beszélgetések pedig minél szabadabbak, lazábbak annál jobb, mindenki adja saját magát és már pöröghet is a felvétel."

Tündi:

"Először is a maximalizmust tegye félre mindenki, mert tényleg el lehet kezdeni egy telefonnal és kész. Fontos, hogy, aki belevág, először nézze végig a magyar podcast paletta kínálatát, a profil megválasztásához ez kulcsfontosságú. Nagyon jó ötlet Viki részéről más podcaster megkeresése. Annak idején mi is így tettünk. Lehi, a Színfolt Café Podcastből volt a mi első mentorunk. A legfontosabb magában a podcastben, a kötetlenség és a hitelesség, szerintem ettől lesz a csatorna szerethető."

Mi volt eddig a legkülönlegesebb adás számotokra? 

Viki:

"A Neked van hited? című adás volt eddig a kedvencem, mert szerettem volna ezt a témát is behozni, egy olyan embert meghívni, aki hiteles és mindenki által érthető módon beszél a hit kérdéséről. Egyébként ez lett a leghallgatottabb adás, nem véletlenül. Ezen kívül a Mi kell a nőnek? című adást is nagyon szeretem, amelyben a férjeink is szerepelnek."

Tündi:

"Szintén a hit kérdéséről felvett adás az egyik toplistás nálam is. Ide tartozik még a spartathlonról készült epizód (Spartathlon, a test és a lélek harca), az Ultra című film készítőjével, Simonyi Balázzsal. Óriási hatással volt rám az a beszélgetés. A Mi kell a nőnek? és a legutóbbi, a Munkahelyi anomáliák is. De természetesen mindegyik adás, önmagában is egy-egy szerelemprojekt megvalósulása."

Milyen célokat tűztetek ki erre az évre?

Viki:

"Célkitűzés, hogy továbbra is érdekes témákat boncolgassunk a Szempillantásban, minél több emberhez eljussunk, illetve szeretnénk majd egy közönségtalálkozót is szervezni."

Tündi:

"Számomra a kisfiam januári születése határozta meg az évkezdést, jó sok magánéleti és szakmai célom van erre az évre is, de a férjemmel egyelőre még a kezdő szülők mámorában vagyunk. A többi pedig egyelőre még maradjon titok. :) Szempillantás fronton a podcast folytatása mindenképpen, illetve a vele kapcsolatos fejlődés, közönségtalálkozó, stb. amit Viki is említett."

 

Ha kedvet kaptatok, itt a lehetőség, hogy (ha eddig nem tettétek) belehallgassatok egy adásba. Azt osztom most meg, amit Viki és Tündi is egyik kedvencének jelölt. "Mi kell a nőnek?" :)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://innovatin.blog.hu/api/trackback/id/tr8914586444
süti beállítások módosítása