Így teremts rendet a káoszban!

img_4553.JPG

Ha kötetlen munkaidőben dolgozol, vagy munka mellett szeretnéd kiépíteni a vállalkozásodat, akkor minél előbb ki kell alakítanod egy rutint, hogy a számodra fontos dolgokra rendszeresen sor kerüljön. Volt már, hogy azon kaptad magad, hogy ugyan látszólag haladtál a dolgaiddal, mégis valami, ami egyébként számodra fontos lenne, pl.: edzés vagy olvasás, kimaradt? Nagyon sokszor reagálunk, nem pedig irányítunk, aminek az a következménye, hogy az elénk kerülő feladatokat sorban elvégezzük, de közben hátrasorolunk olyanokat, amik rólunk szólnak. Mert ugye prioritásban fontosabb, hogy elszaladj a postára, vagy visszahívj valakit, elküldj egy emailt, stb. Közben délután jössz rá, hogy fogalmad sincs mi lesz a vacsora. :))

Nos, szükség lesz egy kis tudatosságra, ez a trükk, nem lehet megúszni, de amint kialakítod a saját rutinodat, már imádni fogod, hogy a kezedbe vetted az irányítást. Ilyenkor csak annyit mondasz, hogy ne haragudj, köszönöm a meghívást, de ez a program már nem fér bele, minden kedden a vállalkozásomon dolgozom. Legyen egy olyan heti rutinod, ami leegyszerűsíti az életedet, csak ránézel a terveződre (akár papíron, akár egy applikációban vezeted), és azt mondod, igen ennek a hétnek a végére ide és ide jutok el.

Első lépésben érdemes összeszedni az összes valóban fontos vagy aktuális tennivalót. Szánj rá egy kis időt, írj egy listát az összes olyan teendőről, amit szeretnél kipipálni. Nem feltétlenül a napokban, hanem akár ebben az évben. A kisebb feladatoktól a régóta halogatott tennivalókig mindent szedj össze! Ha később eszedbe jut valami, írd hozzá a listádhoz.

Használj saját színkódot!

Az egyes teendőket jelöld a téma szerinti színekkel, emeld ki, vagy tegyél elé egy matricapöttyöt, teljesen mindegy, csak tudd, hogy milyen témakörökben merülnek fel az egyes részfeladatok. (pl.: munka, vállalkozás, család, hobbi, utazás, háztartás)

Ha létrehoztad a csoportokat, akkor jöhet a feladatok időbeli elosztása. Ehhez szükséged lesz: egy napi teendő listára, egy heti tervezőre (akár tematikusan többre is), egy havi tervezőre, és a hosszabb távú célkitűzéseidnek nem árthat egy részfeladatokra bontott lista mondjuk egy évre előre.

Ha év végére szeretnél pl.: egy workshopot szervezni életmódváltók részére, akkor itt az ideje szisztematikusan lebontani, hogy ehhez milyen napi, heti feladatokra lesz szükséged. Ha nincs meg a közösséged, akkor érdemes elkezdened a közösségépítést a megfelelő platformokon, akár blogposztokat írni, videókat felvenni a témában, esetleg egy saját zárt csoportot létrehozni. Idővel pedig elkezdheted megtervezni az esemény részleteit, hol legyen, hány főt szeretnél, hogyan építed fel, kapnak-e valamilyen segédanyagot a résztvevők, meghívsz-e pluszban előadót, stb.

img_4767.JPG

Elég egyszer rászánnod időt, hogy összerakd a stratégiát, és máris lesz egy képed arról, hogy mit kell neked megcsinálnod, és mi az, amihez segítséget kérsz majd.

Sokszor hallom azt, hogy van egy olyan ötletem, amit évek óta szeretnék megvalósítani, de sajnos nincs rá semmi időm. Ezt elfogadom, valószínűleg így is van. De ez nem biztos, hogy változni fog. Még az is lehet, hogy az ötleted másnak is eszébe jutott, de ő tudatosabb nálad, elkezdi, így előnyre tesz szert, mert már lesz tapasztalata. De az interjúk során is legtöbbször az derül ki, hogy a már működő vállalkozások esetében is az időgazdálkodás, a tudatos tervezés az a terület, amely folyamatosan fejlesztésre szorul.

Tehát azt mondom, áldozz időt arra, hogy rendszert vigyél az életedbe, mert pár hónap múlva sokkal előrébb leszel, és azt fogod kérdezni, miért is nem így csináltam korábban.

Ha szeretnél egy kis plusz inspirációt a témában, akkor csatlakozz az innovatin zárt facebook csoporthoz! Az idő-, és feladatgazdálkodás általában napirenden van. :)

 

Összefoglalva:

1. írj listát az összes feladatodról!

2. rendszerezd területek szerint!

3. oszd el időben ezeket!

4. legyen egy napi "teendők" listád!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://innovatin.blog.hu/api/trackback/id/tr9314892296

Elindítom a vállalkozásomat zárt csoport

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása