Kreatív és hasznos időtöltést keresel? Turbózd fel a filofaxodat!

untitled_design_3_2.png

Ha szeretnéd az otthonról végzett munkát és a különböző feladataidat rendszerbe foglalni, de jól jönne most egy olyan tevékenység is, ami kreatív, mégis hasznos, akkor vigyél egy kis stílust a naptáradba! Nemcsak szép lesz a végeredmény, de nagy segítségedre lesz abban is, hogy átlásd a különböző feladataidat és az aktuális vállalásaidra tudd helyezni a hangsúlyt.

Szerintem nem vagyok egyedül azzal a problémával, hogy egy szép füzetbe szépen szeretek írni. Ha nem sikerül, akkor már nincs is hozzá úgy kedvem. Ez nekem sok bullet journal füzetbe került eddig, pedig valójában semmi értelme tartogatni a szép naplókat, tervezőket, azért vannak, hogy megtöltsük őket bármivel, bárhogyan.

A gyűrűs kalendárium előnye, hogy nem kell kidobnod, félretenned, ha nem úgy sikerül, mert cserélhetőek a lapjai. Na de, hogy ne abból álljon a filofax használatod, hogy tépkeded a lapjait, íme egy kis inspiráció arra, hogy hogyan tudod úgy felturbózni, hogy szeresd használni és ne csak a port törölgesd a fedőlapjáról.

Tudom, nincs mindenkinek a háztartásában folyamatosan egy komplett papír-írószer üzlet és nem is születtünk eleve kalligrafikusnak, éppen ezért most olyan példákat hozok, amiket otthonról, akár külön beruházás nélkül is meg tudsz valósítani, amivel tudod csinosítani a naptáradat, amivel azt a saját stílusodra, életmódodra szabhatod.

TEGYÉL EGY PRÓBÁT!

Ha most kedvet kapsz ahhoz, hogy adj egy esélyt a gyűrűs kalendáriumnak, és jelenleg nem tudod beszerezni, nézz szét az otthonodban, mert elképzelhető, hogy valaha, valakitől kaptál vagy te magad vettél egyet, csak nem volt elég inspiráló a megjelenése, esetleg a kötött határidőnaplós részen túl nem tudtad mit kezdj az egésszel. Ha találsz egy alig használtat, nem kell kidobnod, simán kicsinosíthatod, csak annyi a teendőd, hogy teljesen lenullázod a tartalmát és megtöltöd lapokkal. Ehhez sem kell feltétlenül a webshopok ajánlatait böngészned, ha van otthon olyan füzeted, amiben még vannak használható lapok, akkor már csak egy olló és lyukasztó (ez viszont mindenképp kell) az, amire szükséged lesz.

INSPIRÁLJON!

Elválasztólapokat szintén tudsz kreálni akár már meglévő papír ajándéktáskákból, mert azok általában kellően színesek, esztétikusak és vastagabbak az átlag papírnál. Ha ilyened nincsen, akkor nézz szét a magazinok között is, biztosan találsz közöttük olyat, ami tele van inspiráló oldalakkal. Ha például most szeretnél elkezdeni jógázni, hogy otthonról is tudj mozogni, akkor keress egy ehhez tematikusan passzoló, motiváló fotót, ahányszor kinyitod majd ezt a részt, látni fogod a képet. Kicsit olyan ez, mint amikor valaki álomtáblát készít év elején. Vágd méretre, lyukaszd ki, fűzd le!

FELÉPÍTÉS

Én az enyémet úgy állítottam össze, hogy elől a napi teendőim találhatóak, ezt követik a heti, majd a havi terveim. A tervezős szekció után beraktam egy hagyományos határidőnapló részt (ezt használom legkevésbé, talán ki is veszem majd belőle), majd jönnek a tematizált oldalak. Ezek tulajdonképpen úgy tekinthetőek, mint sok kisebb füzet egy helyen, felcímkézett fülekkel elválasztva egymástól. Ezt azért találom nagyon hasznosnak, mert nem kell x-füzetet vezetnem, a futó projektjeim egy helyen összpontosulnak, mégis egymástól elhatárolódva kapnak helyet. 

HATÁROZD MEG A TÉMÁKAT!

Ha szeretnél rendszert vinni az életedbe, akkor gondold át, hogy aktuálisan mik a legfontosabbak témák, projektek számodra? Ilyenek lehetnek: a vállalkozásod fejlesztésével kapcsolatos ötletek, az életmódoddal összefüggő teendők, célok, kihívások, de szólhat egy külön fejezet az önfejlesztésről, ide kerülhetnek az elvégzett online kurzusok vázlatai, azoknak a könyveknek a listája, amit eddig olvastál és amiket még szeretnél idén elolvasni, szentelhetsz egy külön részt a kikapcsolódásnak is. Miért ne írhatnál magadnak egy listát arról, hogy mi tölt fel, sőt akár naplót is vezethetsz. Megjegyzem, ha neked is vannak befejezetlen bujo füzeteid, akkor annak a lapjait is felhasználhatod erre a célra.

TESZTELJ!

Merj egy kicsit elszakadni attól, hogy egy tervezőnek csakis tökéletesen esztétikusnak kell lennie. Elsősorban olyannak kell lennie, amilyennek te szeretnéd, és az a használata közben fog kiderülni, hogy számodra mi működik és mi nem.

HASZNÁLD HOME OFFICE ESETÉN IS!

Most az otthon töltött idő alkalmas is lehet arra, hogy megpróbálkozz a napi használatával. Tedd a napi rutinod részévé azt, hogy reggelente kinyitod és megtervezed a napodat. Most talán még fontosabb is ez, mint elsőre hinnéd. Ahhoz, hogy ne ess abba a hibába, hogy egyszerre vezeted a háztartást, dolgozol és foglalkozol a családdal, bizony kell egy menetrend. Az, hogy okosan végiggondolod az előtted álló napot, óriási segítségedre lesz a nap hátralévő részében, hidd el. A filofaxod felturbózása pedig egy olyan kreatív program lehet számodra napi szinten, ami most hatalmas segítség lehet abban, hogy kikapcsolódj és felülemelkedj az esetleges félelmeiden.

ESZKÖZÖK

Amik szükségesek: papírlapok, olló, lyukasztó, toll. De szuper, ha vannak még otthon jelölő címkéid vagy elválasztólapjaid, régi magazinok, nem használt színes kartonlapok, ragasztó szalagok (washi tape), kapcsok, posztitek, filcek, matricák, és vonalzó.

 

Ha most épp valami kreatív, de mégis hasznos dolgot kerestél, amivel a mindennapjaidba egy kis színt vihetsz, akkor induljon az a filofax tuning! Hidd el, több mint egy újabb füzet, napló. Egy olyan eszköz és időtöltés egyben, ami hozzájárul ahhoz, hogy összeszedettebb, kiegyensúlyozottabb legyél, és még az alkotás lehetőségét is megteremti.

 

fotó: canva

A bejegyzés trackback címe:

https://innovatin.blog.hu/api/trackback/id/tr2815533000

Elindítom a vállalkozásomat zárt csoport

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása